Menu

ProWein 2013: nog niet eerder zo internationaal

Op de toonaangevende internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd presenteerden gedurende drie intensieve beursdagen in Düsseldorf 4.783 exposanten uit 48 landen hun aanbod aan meer dan 44.000 vakbezoekers van over de hele wereld.

Terwijl de interesse vanuit Duitsland stabiel was vergeleken bij het voorgaande jaar, was het aantal internationale bezoekers van ProWein 2013 opnieuw toegenomen. Uit alle relevante wijn-importerende landen ter wereld en ook uit belangrijke producerende landen kwamen in totaal meer dan 44.000 vakbezoekers naar Düsseldorf. Met name vanuit Groot-Brittanië, Scandinavië en de Benelux, maar ook vanuit Frankrijk, Spanje en Italië constateerde de organisatie een grotere toestroom. Daarnaast waren er nieuwe bezoekersgroepen uit onder andere Noord-Amerika en Azië.

“Het aantal vakbezoekers dat vanuit alle windrichtingen naar ProWein 2013 is gekomen, is significant gestegen. Met een plus van zes procent ligt het internationale aandeel van de bezoekers nu bij 40 procent,” aldus Hans Werner Reinhard, plaatsvervangend directeur van Messe Düsseldorf. “In combinatie met het groot aantal beslissers dat in Düsseldorf aanwezig was, bevestigt deze ontwikkeling dat de toonaangevende beurs ProWein een internationaal Meeting Point en centraal orderplatform voor de wereldwijde wijn- en gedistilleerdbranche is.”

De internationale groot-, detail- en vakhandel was met bijna 50 procent wederom de sterkste bezoekersgroep, gevolgd door vakmensen uit de gastronomie en het hotelwezen. Meer dan 70 procent van de bezoekers bekleedt een leidinggevende positie.

 

Succesvolle expansie
Door de uitbreiding met twee beurshallen heeft ProWein plaats kunnen bieden aan 4.783 exposanten uit 48 landen. De wereldwijd unieke veelzijdigheid van het aanbod werd door de bezoekers positief gewaardeerd: 96 procent van de geïnterviewden gaf aan tevreden of zeer tevreden te zijn over het ProWein-bezoek. Dit gold ook voor Cathrin Hernes, Product Manager bij A/S Vinmonopolet uit Noorwegen: “Alle voor ons relevante producenten uit de meest uiteenlopende landen zijn in Düsseldorf aanwezig, en dat maakt ProWein voor ons tot ’s werelds belangrijkste beurs.”

Joshua Wesson uit New York vindt ProWein de meest bijzondere wijnbeurs die hij ooit heeft bezocht: “ProWein biedt de mogelijkheid om de hele wereld van de wijn op één locatie te ervaren en tegelijkertijd vele nieuwe producenten en producten te leren kennen – als vakman voelde ik me bijna in de zevende hemel. Ik verheug me nu al op ProWein 2014.”

Op ProWein 2013 kende de deelname van vrijwel ieder land een stijgende lijn. Zo waren er voor het eerst paviljoens van wijnproducenten uit China, Groot-Brittanië, Tunesië en Libanon. Uiteraard was er bij de vakbezoekers veel aandacht voor de klassieke Europese wijnlanden, maar daarnaast was er een groeiende interesse voor wijnen van overzee, en dan met name uit Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Tevens stonden de biologische wijnen in de schijnwerpers. Voor deze wijnen was er in hal 7.1 een centraal platform gecreëerd.

 

Premières op het gebied van wijnen en gedistilleerd
Voor de Duitse wijnbranche vatte Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut, het als volgt samen: “ProWein heeft zich dit jaar zonder twijfel als de meest belangrijke internationale wijnbeurs bewezen.  Ondanks de groei in de deelname van internationale exposanten, was er ook voor wijnen uit Duitse wijnbouwgebieden voldoende belangstelling. Wat opviel waren de vele internationale vakbezoekers van goede kwaliteit die grote interesse voor onze wijnen hadden.” Volgens Reule ging de meeste aandacht van het publiek uit naar de jaargang 2012. Deze werd met name om de intense kwaliteit van de druiven zeer gewaardeerd. De 2012-jaargang bood volgens de unanieme mening van vaklieden eersteklas kwaliteitswijnen in alle prijscategorieën.

De presentatie van de nieuwe jaargang maar ook de productinnovaties en de uitbreiding van het assortiment maken ProWein tot de jaarlijkse trendshow van de branche. Zo presenteerde marktleider Freixenet op ProWein 2013 zijn nieuwe, fruitig-zoete mousserende wijn ‘Mia Moscato’. Kirstin Brunkhorst, Marketing Director van Freixenet GmbH zei hierover: “De beslissing om ‘Mia Moscato” op ProWein te lanceren, hebben we heel bewust genomen, daar ProWein zich tot dé internationale toonaangevende beurs heeft ontwikkeld. We gebruiken de beurs om het brede en veelzijdige aanbod van Freixenet-producten te presenteren en hebben veel goede gesprekken op onze stand kunnen voeren.”

Ook Nuno Vale, Marketing Director van Wines of Portugal spreekt van doelgerichte contacten. “We zijn heel tevreden met ProWein 2013. We hebben dit jaar onze marketingactiviteiten in de aanloop naar de beurs geïntensiveerd en konden nu ook op onze nieuwe standlocatie veel eersteklas bezoekers begroeten.”
In het segment ‘gedistilleerd’ van ProWein presenteerden bijna 400 exposanten specialiteiten van overal ter wereld – of het nu gaat om Tequila uit Mexico, kruidenlikeur uit Noorwegen of Moutai uit China. De branderij Hubertus Vallendar toonde hun nieuwe productlijn  van Zuid-Afrikaans gedistilleerd terwijl Schlumberger de Japanse whisky met de naam Nikka voor het eerst presenteerde.

 

Meerwaarde door evenementen
Traditiegetrouw realiseert ProWein niet alleen een uniek overzicht op internationale wijnen en gedistilleerd, maar de beurs biedt ook direct toegang tot een omvangrijk kennisveld. De meer dan 300 speciale presentaties dit jaar konden op veel enthousiasme van de vakbezoekers rekenen. Thematische proeverijen rondom speciale druivenrassen en regio’s en talrijke events in combinatie met wijn en spijzen boden praktijkgerichte impulsen. Voordrachten over handelskanalen, marktontwikkelingen en export- en importvoorwaarden bieden tevens informatie over achtergronden en trends. Het ProWein  Forum, het nieuwe centrale voordrachtenplatform in hal 7.1 kon op veel aandacht rekenen, en dat gold ook voor de verschillende evenementen op de stands van exposanten. Ook de centrale proeverijzone, de FIZZZ-lounge en de speciale tentoonstelling ‘wine’s best friends’ werden door de bezoekers wederom zeer positief beoordeeld. Na afloop van de beurs wisten meer dan 90 avondprogramma’s in het kader van de actie ‘ProWein goes city’ het lokale en internationale publiek te boeien.

 

Save the date: ProWine China 2013 en ProWein 2014
De informatiestand van ProWine China, die van 13 tot en met 15 november voor het eerst in Shanghai zal plaatsvinden, kon op veel interesse rekenen. Het grootste gedeelte van de beschikbare ruimte is inmiddels door exposanten uit onder meer Argentinië, Chili, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zuid-Afrika, Oostenrijk en de Verenigde Staten geboekt.

De Düsseldorfse ProWein zal in 2014 haar 20-jarig jubileum vieren, en wel van 23 tot en met 25 maart 2014.
Persfoto’s van ProWein 2013 vindt u op de website www.prowein.de in onze fotodatabank onder het tabblad ‘Presse Service’.

Perscontact:
Messe Düsseldorf GmbH
Persafdeling ProWein
Corinna Kuhn, Brigitte Küppers (assistente)
Tel.: +49 (0)211/4560 -598/-929
kuhnc@messe-duesseldorf.de
kueppersb@messe-duesseldorf.de
www.prowein.com